Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του ειδικού πραγματογνώμονα, καθώς και ενός μάρτυρα υπεράσπισης, συνεχίστηκε σήμερα Τρίτη, 14 Μαρτίου, η δίκη του αναρχικού κομμουνιστή Τάσου Θεοφίλου στο Εφετείο Αθηνών. Τα δικανικά «πυρά» των συνηγόρων πολιτικής αγωγής υπήρξαν, για άλλη μια φορά, «άσφαιρα», ενώ και οι 2 καταθέσεις «ξετίναξαν» εκ νέου το έωλο κατηγορητήριο.

Πρώτος κατέθεσε ένας ακόμα από τους συμμετέχοντες, μαζί με τον Τάσο Θεοφίλου, στις εργασίες ανακαίνισης του Στεκιού Μεταναστών στα Εξάρχεια τον Αύγουστο του 2012. Επαγγελματίας ελαιοχρωματιστής ο ίδιος με εμπειρία πολλών δεκαετιών, δήλωσε:

«Εγώ ξέρω τον κατηγορούμενο από το 2010. Εκείνες τις μέρες (σημ.: του Αυγούστου του 2012) ήμαστε μαζί. Φρεσκάραμε ένα χώρο, όπου τα προηγούμενα χρόνια έκανε μαθήματα σε μετανάστες».

(Πρόεδρος): Πώς το συνδυάσατε ότι ήταν 10 Αυγούστου (σημ.: η μέρα της διάπραξης της ληστείας στην Πάρο);

(Μάρτυρας): Έκλεινε ο χώρος.

(Πρόεδρος): Τι κάνατε στο χώρο;

(Μάρτυρας): Βαψίματα, φρεσκάραμε. Ο Τάσος, επειδή δεν είχε εμπειρία από βαψίματα, έκανε κουβαλήματα.

(Πρόεδρος): Ποιοι άλλοι ήταν μαζί σας;

(Μάρτυρας): Ένα ακόμα άτομο (σημ.: μέλος του Στεκιού, το οποίο κατέθεσε στην προηγούμενη συνεδρίαση).

(Πρόεδρος): Πότε μάθατε το γεγονός της σύλληψης (σημ.: του Τάσου Θεοφίλου);

(Μάρτυρας): Γύρω στις 20 Αυγούστου από τα Μ.Μ.Ε. Ήρθα σε επαφή με μια κοπέλα από το περιβάλλον του Τάσου και προσφερθήκαμε να καταθέσουμε. Όταν ξαναμιλήσαμε, μου είπε πως [ο Τάσος] δεν ήθελε να εμπλέξει το χώρο (σημ.: του Στεκιού Μεταναστών). Στην αρχή δεν ήξερε γιατί τον ενέπλεκαν.

(Πολιτική αγωγή-Alpha Bank): Υπάρχει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο για εκείνη τη μέρα; Το θυμάστε;

(Μάρτυρας): Το θυμάμαι, γιατί ήταν πολύ πρόσφατο.

(Πολιτική αγωγή-Alpha Bank): Τον αφήσατε να πάει φυλακή, ενώ είχατε ατράνταχτο, όπως λέτε, άλλοθι;

(Μάρτυρας): Δεν είμαστε φίλοι. Σεβάστηκα την επιθυμία του, δεν μπορούσα να πάω (σημ.: να καταθέσω) παρά τη θέλησή του.

(Κώστας Παπαδάκης): Ο φόβος της στοχοποίησης του Στεκιού Μεταναστών ήταν αβάσιμος;

(Μάρτυρας): Το 2009 είχαμε δεχτεί χειροβομβίδα. Από τύχη δεν είχαμε θύματα. Κατά καιρούς είχαν γίνει επιθέσεις σε μετανάστες στον πέριξ χώρο.

(Παπαδάκης): Τον Θεοφίλου τον θυμάστε πώς ήταν φυσιογνωμικά;

(Μάρτυρας): Είχε κοντά μαλλιά, [ήταν] μαυρισμένος, ελαφρώς αξύριστος.

(Άννυ Παπαρρούσου): Έχετε υπόψη πώς μεταδόθηκε το γεγονός της σύλληψης; Υπήρχε βεβαιότητα ενοχής;

(Μάρτυρας): Ναι, περί αυτού επρόκειτο. Έτσι «έβγαινε» η είδηση. Φαντάζομαι ότι γι’ αυτό πήρε την απόφαση που πήρε, για να προστατεύσει το περιβάλλον και το χώρο που κινείται.

(Πολιτική αγωγή): Θεωρώ ότι οι καταθέσεις αυτές υποτιμούν την κοινή λογική.

(Παπαρρούσου): Ακούμε και αυτά τα σχόλια. Αυτά που έχουν διαδραματιστεί στους κόλπους του αριστερού κινήματος περιλαμβάνουν διώξεις. Υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που αγνοεί αυτά τα δεδομένα, κι εκείνο που φέρει μνήμες, τις οποίες το άλλο δεν έχει. Ορθά ο κατηγορούμενος προστάτευσε το περιβάλλον του, δικαιολογημένη η κρίση του. Το άλλοθι δεν είναι συγκρίσιμο μέγεθος, οι μάρτυρες αναλαμβάνουν ευθύνη έναντι της κοινωνίας.

(Παπαδάκης): Το βάρος της απόδειξης το έχει η κατηγορούσα αρχή. Η περίοδος σύλληψης (σημ.: του Θεοφίλου) ήταν περίοδος έντυπης και τηλεοπτικής τρομοϋστερίας. Η αξιοπιστία των μαρτύρων είναι καταφανής. Πρέπει να προσμετρηθεί στο ήθος του αυτή η απόφαση.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του προηγούμενου μάρτυρα υπεράσπισης, συνεχίστηκε η διακοπείσα εξέταση του ειδικού πραγματογνώμονα, η οποία είχε ξεκινήσει κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.

Με τη στέρεη επιστημονική του συγκρότηση, το νηφάλιο και τεκμηριωμένο λόγο του και την αξιοθαύμαστη ψυχραιμία του, απάντησε με σαφήνεια, και αυστηρά βάσει της ιδιότητάς του, σε όσες ερωτήσεις του τέθηκαν. Ακόμα κι όταν αυτές απέπνεαν απαξίωση της επιστημονικής του επάρκειας, ή αμφισβήτηση και της ίδιας της επαγγελματικής του ιδιότητας!

Αρκετός χρόνος αναλώθηκε στη διερεύνηση του κατά πόσο είναι εφικτή η μετατόπιση της λεζάντας από 4 αρχεία βίντεο που προέρχονται από το κλειστό κύκλωμα της Alpha Bank στη Νάουσα της Πάρου και αποτυπώνουν τη ληστεία και τη διαφυγή των δραστών από το χώρο. Η λεζάντα αυτή επικαλύπτει το σημείο, όπου διεξάγεται η αιματηρή συμπλοκή, με συνέπεια να είναι αδύνατη η αποσαφήνιση του ρόλου καθενός από τους δράστες, αλλά και του τι ακριβώς συμβαίνει.

(Πρόεδρος): Υπάρχει η δυνατότητα να μετατοπιστεί η λεζάντα;

(Μάρτυρας): Τεχνικά δεν υπάρχει. Η μετατόπιση θα έπρεπε να έχει γίνει στην πρωτογενή ενέργεια, κατά την εξαγωγή του βίντεο.

(Εφέτρια): Η διάσταση της εντολής [που λάβατε από τον συνήγορο υπεράσπισης] με το συμπέρασμα που βγάζετε είναι εμφανής.

(Μάρτυρας): Όταν κάποιος απευθύνει ένα ερώτημα, ιδίως όταν δεν είναι γνώστης των τεχνικών περιορισμών, [το κάνει] για ό,τι μπορεί να ερευνηθεί. Από κει και πέρα, το τι μπορεί να εισφέρει η εργαστηριακή ανάλυση διαφέρει.

(Εφέτρια): Αυτό που λέτε γιατί δεν το καταγράψατε;

(Μάρτυρας): Κατέγραψα όσα στοιχεία μπορούσαν να εισφέρουν από την εργαστηριακή ανάλυση. Υπήρχε πλήθος ερωτημάτων που δεν είχαν βάση.

(Πολιτική αγωγή): Ποια χαρακτηριστικά σας είπαν να ελέγξετε;

(Μάρτυρας): Το σύνολο των ατομικών χαρακτηριστικών: κόμμωση, γενειάδα, τριχοφυία, χρώμα δέρματος, σωματοδομή, διαστάσεις.

(Πολιτική αγωγή): Η κόμμωση είναι ατομικό χαρακτηριστικό; Και έχετε πάρει master;

Στο σημείο αυτό προκλήθηκε δικαιολογημένη ένταση, με αλληλέγγυους από το ακροατήριο να φωνάζουν «ντροπή!», την πρόεδρο να επιπλήττει αυστηρά την συνήγορο πολιτικής αγωγής, και εκείνη, με τη σειρά της, να υποχρεώνεται σε άτακτη αναδίπλωση.

(Πολιτική αγωγή): Αμφισβητώ την επιστημονική αιτιολογηση (σημ.: του μάρτυρα), όχι την επάρκειά του. Ποια είναι, λοιπόν, τα ατομικά χαρακτηριστικά;

(Μάρτυρας): Είναι αυτά που μπορούν να προσδιορίσουν μονοσήμαντα έναν άνθρωπο, κι αυτό έχει να κάνει με το χώρο και το χρόνο. Οτιδήποτε μπορεί να τον ξεχωρίσει.

(Πολιτική αγωγή): Είναι σταθερά ή μεταβλητά τα χαρακτηριστικά που μπορούν να προσδιορίσουν την ατομικότητα;

(Μάρτυρας): Είναι μεταβλητά.

(Πολιτική αγωγή): Τι διαφορετικό έχουν στον τόνο του δέρματός τους ο ληστής στο βίντεο με τον κατηγορούμενο;

(Μάρτυρας): Η τονικότητα στο δέρμα του εμφαινόμενου ληστή είναι ελαφριάς απόχρωσης που τείνει στο λευκό. Το δέρμα του κατηγορούμενου από τη φωτογραφία της Σήμανσης παρουσιάζει έντονη ερυθρότητα και είναι σκούρας απόχρωσης.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις, κάτι που συνηθίζει, η συνήγορος πολιτικής αγωγής έψεξε τον μάρτυρα γιατί δεν προέβη σε εξέταση του χτυπημένου ματιού του Θεοφίλου, όπως αυτό αποτυπώνεται στη φωτογραφία της Σήμανσης.

«Τον Χαρδαλιά ή τον Μαρινόπουλο δεν τον ρωτήσατε», σχολίασε ο Τάσος Θεοφίλου, απευθυνόμενος στην συνήγορο, χωρίς, βέβαια, να λάβει απάντηση.

Η «δαιμόνια» συνήγορος «ξέχασε», ωστόσο, ότι από τον πραγματογνώμονα είχε ζητηθεί η συγκριτική εξέταση των ακάλυπτων σημείων του σώματος του δράστη της ληστείας με το καουμπόικο καπέλο και του Τάσου Θεοφίλου. Τα μάτια των δραστών καλύπτονταν από γυαλιά, για τα οποία δεν υπάρχει καμία μαρτυρία πως έπεσαν από κάποιον.

(Παπαδάκης): Τι σας δημιουργεί την πεποίθηση ότι το καπέλο είναι άκαμπτο;

(Μάρτυρας): Ότι ο συγκεκριμένος εμφαινόμενος ληστής πραγματοποιεί γρήγορες και επιταχυνόμενες κινήσεις, και σε αυτές δε διαπιστώνεται μεταβολή στο σχήμα του.

Η εκ νέου αναφορά του μάρτυρα στην αδυναμία αφαίρεσης της λεζάντας από το βίντεο, επειδή «έχει ενιαία καταγραφόμενη εικόνα και δεν μπορεί να αφαιρεθεί», επανενεργοποίησε την ασυνήθιστα σιωπηλή σήμερα εισαγγελέα.

(Εισαγγελέας): Από πού πήρατε το βίντεο;

(Παπαρρούσου): Μήπως το παραποίησε ο κατηγορούμενος;

Ο μάρτυρας, ψύχραιμα και υπομονετικά, διευκρίνισε ότι το πήρε από τον συνήγορο υπεράσπισης (λες και πρόκειται για διαφορετικό βίντεο!), ενώ το είχε παρακολουθήσει και κατά την προβολή του σε προηγούμενη συνεδρίαση.

(Παπαρρούσου): Κρύβει εικόνα από πίσω η λεζάντα;

(Mάρτυρας): Κρύβει.

(Παπαρρούσου): Εισάγετε μια διαφορετική λογική από εκείνη του αυτόπτη μάρτυρα.

(Μάρτυρας): [Η ιδιότητά μου] σε καμία περίπτωση δε μου επιτρέπει να ακολουθήσω κάποιον από τους 2 δρόμους, του αυτόπτη ή του οιονεί αυτόπτη. Προσπαθώ να βοηθήσω στη διαδικασία της απόδειξης όσο αυτό είναι δυνατό.

Στο σημείο αυτό η δίκη του αναρχικού κομμουνιστή Τάσου Θεοφίλου διακόπηκε, λόγω κωλύματος της εισαγγελέως. Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για την Παρασκευή 31 Μαρτίου, Εφετείο Αθηνών, αίθουσα 100Α, 4ος όροφος, 9π.μ.

Advertisements