Δίκη Τάσου Θεοφίλου: «Η δευτερογενής μεταφορά γίνεται συνέχεια, δεν είναι κάτι εξεζητημένο»

Με την κατάθεση της μάρτυρος ειδικών γνώσεων γενετίστριας-βιολόγου και την έναρξη των καταθέσεων ειδικού πραγματογνώμονα, ο οποίος συνέταξε έκθεση εργαστηριακής ανάλυσης και συγκριτικής εξέτασης των πειστηρίων, και μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίστηκε σήμερα Δευτέρα, 13 Μαρτίου, η δίκη του αναρχικού κομμουνιστή Τάσου Θεοφίλου στο Εφετείο Αθηνών.

«Είναι αρκετά μεγάλο το ποσοστό να είναι τυχαία μια ταύτιση (σημ.: βιολογικού υλικού)», επισήμανε η μάρτυρας γενετίστρια-βιολόγος, ξεκινώντας την κατάθεσή της. «Αναλύθηκαν μαζί το πειστήριο (σημ.: το περιβόητο καουμπόικο καπέλο) με το δείγμα του υπόπτου, κι αυτό δε γίνεται διεθνώς. Μπορεί να υπάρξει επιμόλυνση», συμπλήρωσε.

«Προφανώς παίρνουν όσες προφυλάξεις μπορούν, αλλά πάντα υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης», υπογράμμισε, αναφερόμενη στα εχέγγυα που παρέχει η ανάλυση δειγμάτων βιολογικού υλικού στο εργαστήριο της ΔΕΕ. «Πάντα κάνουμε επαναλήψεις και επαληθεύσεις. [Από την έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης] δε βλέπω να γίνεται επανάληψη. Καταλαβαίνω ότι είναι για τεχνικούς λόγους, [αλλά] αυτό μειώνει την επιστημονικότητα της διαδικασίας», ξεκαθάρισε.

«Η δευτερογενής και περαιτέρω μεταφορά γίνεται συνέχεια, δεν είναι κάτι εξεζητημένο. Όσο πιο ευαίσθητη είναι η μέθοδος (σημ.: ανάλυσης), τόσο πιθανότερο είναι να ανιχνεύουμε DNA που έχει μεταφερθεί έμμεσα. Έχει σημασία και η τάση του ανθρώπου να αποβάλλει DNA», διευκρίνισε.

(Πρόεδρος): Το DNA πόσο καιρό διατηρείται;

(Μάρτυρας): Αυτό είναι τελείως ακαθόριστο. Ανάλογα με το φως, την υγρασία.

(Πρόεδρος): Μπορεί να αλλοιωθεί;

(Μάρτυρας): Μπορεί να αλλοιωθεί, μπορεί και να διατηρηθεί.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας παρέθεσε η μάρτυρας, εντοπίστηκε δευτερογενής μεταφορά στο 85% δειγμάτων βιολογικού υλικού, γεγονός που αποδεικνύει τη συχνότητα του φαινομένου.

«Δεν επιτρέπεται να ξέρουμε ποιον ψάχνουμε να βρούμε, γιατί υπάρχει περιθώριο υποκειμενικής ερμηνείας του ηλεκτροφερογραφήματος (σημ.: του υπόπτου)», σημείωσε.

(Εισαγγελέας): Είναι η επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος ανάλυσης όπως αναγράφεται στο παράρτημα (σημ.: της έκθεσης εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης);

(Μάρτυρας): Δεν είναι η μόνη αποδεκτή και δεν έγινε έτσι.. Αυτό που συνιστάται είναι η ανάλυση 24 περιοχών (σημ.: ενός δείγματος βιολογικού υλικού).

(Εισαγγελέας): Πόσες περιοχές παραπάνω θα μπορούσατε να αναλύσετε;

(Μάρτυρας): Θα μπορούσαμε και 35.

(Εισαγγελέας): Το πότε έγιναν οι αναλύσεις πώς προκύπτει;

(Μάρτυρας): Νομίζω ότι είναι σαφές. Επειδή αναφέρονται μαζί. Φαίνεται πως έχει γίνει μία αντίδραση ταυτόχρονα.

Η μάρτυρας επιβεβαίωσε εκ νέου ότι το σχετικό εργαστήριο της ΔΕΕ απέκτησε πιστοποίηση μετά το 2012, και πάντως γενικού αναλυτικού, όχι βιοχημικού, χαρακτήρα.

(Εφέτρια): Αμφισβητείτε την πιστοποίηση του εργαστηρίου, εισάγετε υποκειμενικότητα στην ερμηνεία, πιθανολογείτε να έχει υπάρξει επιμόλυνση.

(Μάρτυρας): Μπορώ να τη θεωρήσω βέβαιη.

(Εφέτρια): Αν υπήρχε επιμόλυνση, όπως την αφήνετε να αιωρείται, δε θα καταγραφόταν [το δείγμα] ως μίγμα [βιολογικού υλικού];

(Μάρτυρας): Πολύ πιθανόν όχι.

Με το ίδιο ειρωνικό και εξυπνακίστικο ύφος, με το οποίο μας έχει συνηθίσει να απευθύνεται σε όλους τους μάρτυρες υπεράσπισης, η εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής αναφέρθηκε απαξιωτικά, ενώ την εξέταζε, στις σπουδές της μάρτυρος, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της προέδρου, η οποία της ζήτησε να αποφεύγει τη χρήση ειρωνείας.

Παρόλα αυτά, η μάρτυρας διατήρησε την αξιοθαύμαστη ψυχραιμία της, απαντώντας νηφάλια, ευγενικά και ενίοτε με χιούμορ σε κάθε ερώτηση όλων των παραγόντων της δίκης.

(Πολιτική αγωγή): Τι είδατε (σημ.: κατά την επίσκεψή της στο εργαστήριο της ΔΕΕ);

(Μάρτυρας): Αναλύουν τα πειστήρια με τα δείγματα των υπόπτων στον ίδιο χώρο. Δεν κάνουν επαναλήψεις. Δε χρησιμοποιούν στατιστική ανάλυση. Όσο πιο προσεκτικοί είμαστε, τόσο περισσότερο αποφεύγεται ο κίνδυνος της επιμόλυνσης.

(Πολιτική αγωγή): Είναι λάθος το παράρτημα (σημ.: της έκθεσης εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης);

(Μάρτυρας): Θα μπορούσε να είναι καλύτερο.

(Σπύρος Φυτράκης): Αυτό το καπέλο έπεσε στο κεφάλι του Θεοφίλου εκ του διαστήματος, ή έχουν έρθει σε επαφή μαζί του κι άλλοι; Πόσους ελέγχους σε όλους τους πιθανούς φορείς DNA έκανε η Αστυνομία;

(Μάρτυρας): Το γεγονός ότι είχε τέτοια διαδρομή, θα καθιστούσε πιθανό να έχουν βρεθεί περισσότερα δείγματα. Θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερες σαρώσεις.

(Άννυ Παπαρρούσου): Υπήρχε η δυνατότητα να αναλυθούν οι τρίχες (σημ.: βρέθηκαν στο καπέλο και σε εσωτερικό ύφασμα);

(Μάρτυρας): Ναι.

(Παπαρρούσου): Οι αναλυτές είναι αστυνομικοί βαθμοφόροι;

(Μάρτυρας): Απ’ όσο ξέρω, ναι.

(Παπαρρούσου): Πότε πήρε πιστοποίηση το εργαστήριο της ΔΕΕ;

(Μάρτυρας): To 2013 από την ΕΣΙΔ.

Κι επειδή τόσο η εισαγγελέας, όσο και η πολιτική αγωγή, σε αγαστή σύμπνοια αμφισβητούν συστηματικά το ότι η ανάλυση του δείγματος βιολογικού υλικού από το καπέλο και από τον Τάσο Θεοφίλου πραγματοποιήθηκαν την ίδια μέρα, η Άννυ Παπαρρούσου επισήμανε:

«Είναι επιστημονικά και δικονομικά αναγκαία η σύνταξη έκθεσης για κάθε διαδικαστική πράξη». Κατά συνέπεια, εφόσον δεν αναφέρεται κάτι διαφορετικό, η ανάλυση των προαναφερθέντων δειγμάτων έλαβε χώρα την ίδια μέρα.

(Κώστας Παπαδάκης): Πόσο βέβαιο είναι πως δράστης των εγκλημάτων είναι ο Θεοφίλου;

(Μάρτυρας): Δεν είναι καν βέβαιο ότι φόρεσε το καπέλο.

(Παπαδάκης): Αν δεν το φόρεσε, πώς είναι δυνατό να βρέθηκε γενετικό υλικό του;

(Μάρτυρας): Μέσω δευτερογενούς μεταφοράς.

(Παπαδάκης): Υπό τις βέλτιστες συνθήκες, για πόσο καιρό είναι δυνατό να διατηρηθεί το DNA;

(Μάρτυρας): Είναι ανοιχτό, ανάλογα με τις συνθήκες. Για μήνες.

(Παπαδάκης): Υπό τις χείριστες;

(Μάρτυρας): Σίγουρα για μέρες.

(Παπαδάκης): Πόσο πιθανό είναι να βρεθεί DNA στο καπέλο και όχι στο «εσώρουχο»;

(Μάρτυρας): Πολύ λιγότερο πιθανό από το αντίστροφο.

(Παπαδάκης): Προκύπτει η επανάληψη από την έκθεση;

(Μάρτυρας): Δεν προκύπτει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως κατέθεσε η μάρτυρας, η ίδια, όταν επισκέφτηκε το εργαστήριο της ΔΕΕ, της επιτράπηκε να παραμείνει μόνο μέχρι την εκτύπωση των ηλεκτροφερογραφημάτων, και όχι κατά την ταυτοποίηση του γενετικού υλικού.

Ολοκληρώνοντας την κατάθεσή της, η μάρτυρας γενετίστρια-βιολόγος διευκρίνισε ότι δεν είναι ορθή η άποψη πως ο οποιοσδήποτε μπορεί να συλλέξει βιολογικό υλικό με βαμβακοφόρο στειλεό, γιατί απαιτείται σχετική εκπαίδευση. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος το άτομο που έχει αναλάβει αυτό το ρόλο να μην μπορεί διαχειριστεί το υλικό ή να μη συλλέξει το σωστό. Παραμένει, εξάλλου, ανοιχτό το ενδεχόμενο να υφίσταται DNA και άλλων ατόμων (ας ξαναθυμηθούμε τις «ορφανές» τρίχες), επειδή έτσι έκριναν οι υπεύθυνοι του εργαστηρίου της ΔΕΕ, έχοντας ήδη «κατοχυρώσει» τον ύποπτο.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η εξέταση ειδικού πραγματογνώμονα, μηχανικού ηλεκτρονικών υπολογιστών. Σ’ αυτόν, είχε ανατεθεί από την υπεράσπιση να προβεί σε συγκριτική εξέταση των διαθέσιμων πειστηρίων, προς την κατεύθυνση της συσχέτισης ή μη του Τάσου Θεοφίλου με έναν εκ των εμφανιζόμενων στο βίντεο από το κλειστό κύκλωμα του υποκαταστήματος της Alpha Bank δραστών της ληστείας, και του φωτογραφημένου πειστηρίου-καπέλου με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε από τον ίδιο δράστη στη ληστεία, όπως προκύπτει από το ίδιο βίντεο.

Παρά το γεγονός ότι η σύνταξη της έκθεσης και η κατάθεση του μάρτυρα δεν αποτελούσαν κάποιο αιφνιδιασμό της υπέράσπισης, έδωσαν την ευκαιρία κυρίως σε έναν εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής να ανεβάσει, καθαρά για λόγους εντυπώσεων, τους τόνους, παραπονούμενος πως δεν προλαβαίνει να τη διαβάσει.

Ο ίδιος αυτός συνήγορος, ωστόσο, φάνηκε, στη συνέχεια, να βρίσκει άπλετο χρόνο να ασχολείται με το κινητό του, απευθύνοντας κατά διαστήματα «δηλητηριώδη» σχόλια στους μάρτυρες υπεράσπισης, όταν διέκοπτε την κοπιώδη ενασχόλησή του.

«Εμείς θα έπρεπε να φωνάζουμε, γιατί παραβιάστηκαν οι αρχές της δίκαιης δίκης στο πρωτόδικο», σχολίασε δηκτικά ο Κώστας Παπαδάκης, αναφερόμενος στην ετεροχρονισμένη εισαγωγή του βίντεο στη διαδικασία.

Σύμφωνα με την κατάθεση του ειδικού πραγματογνώμονα, που αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερη επιθετικότητα από την εισαγγελέα, η οποία ναι μεν ίσα που πρόλαβε να τη διαβάσει κατά τη διακοπή, αλλά εμφορείτο από απόλυτη βεβαιότητα αναφορικά με υποτιθέμενες παραλείψεις και ανεπάρκειές της, υπήρχαν σημαντικές διαφορές στην ερυθρότητα και στην τριχοφυία των ακάλυπτων σημείων ανάμεσα στον Τάσο Θεοφίλου και τον εμφανιζόμενο στο βίντεο εκ των δραστών της ληστείας.

«Εκφράζω ισχυρή βεβαιότητα ότι δεν είναι το ίδιο άτομο», κατέθεσε ο πραγματογνώμονας.

Διαφορές εντόπισε και ανάμεσα στο φωτογραφημένο ως πειστήριο καπέλο και εκείνο που φέρει ένας εκ των δραστών της ληστείας, όπως φαίνεται στο βίντεο, και αυτές συνίστανται στην πυκνότητα της ύφανσής του, η οποία καθιστά το σχήμα του αναλλοίωτο και το ίδιο μη διαπερατό από ακτίνες φωτός.

«Όσο για τη συμπλοκή, δεν έχουμε κανένα στοιχείο που να δεικνύει τη συμμετοχή ενός εκάστου των δραστών», συμπλήρωσε.

Η εξέταση του μάρτυρα συνεχίζεται την Τρίτη 14 Μαρτίου.

Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης, οι οποιοι ως επί το πλείστον επιβεβαίωσαν την παρουσία του Τάσου Θεοφίλου κατά την επίμαχη μέρα, τη 10η Αυγούστου 2012, στην Αθήνα, οπότε και συμμετείχε σε διαδικασίες ανακαίνισης του Στεκιού Μεταναστών, που βρίσκεται στην οδό Τσαμαδού στα Εξάρχεια.

Ως «ένα νέο παιδί, εξαιρετικά αξιόλογο», περιέγραψε τον Τάσο Θεοφίλου ο πρώτος μάρτυρας, συγγραφέας ο ίδιος, ο οποίος είχε ενδιαφερθεί να τον γνωρίσει και να προωθήσει τα συγγραφικά του πονήματα, εφόσον τα έκρινε δημοσιεύσιμα. «Τα “32 βήματα” είναι από τα αριστουργήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας», δήλωσε με θέρμη.

Όπως προέκυψε από την κατέθεση του επόμενου μάρτυρα, μέλους του Στεκιού Μεταναστών, ο Τάσος Θεοφίλου δίδασκε επί μεγάλο διάστημα στο χώρο ελληνικά σε μετανάστες, ενώ τη μέρα που φέρεται να βρισκόταν στην Πάρο συμμετέχοντας σε ληστεία μετά φόνου, στην πραγματικότητα συνεισέφερε αφιλοκερδώς στη διαδικασία ανακαίνισης του Στεκιού μαζί με άλλα μέλη του, λίγο πριν το κλείσιμό του για το καλοκαίρι.

Το γεγονός πως τους ζητήθηκε, μέσω του φιλικού περιβάλλοντος του Θεοφίλου, να μην καταθέσουν άμεσα, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν περαιτέρω στοχοποίηση του Στεκιού, λόγω της αποδιδόμενης εμπλοκής του διωκόμενου αναρχικού κομμουνιστή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, δεν είναι, ασφαλώς, δυνατό να γίνει αντιληπτό από ανθρώπους που δεν αντιλαμβάνονται αυτούς τους αξιακούς, ηθικούς και πολιτικούς κώδικες.

«Ο Θεοφίλου διακρίνεται από αυξημένη αίσθηση κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης», επισήμανε σχετικά ο Κώστας Παπαδάκης.

Ως άνθρωπο «πολύ ήπιων τόνων, με χιούμορ», τον περιέγραψε μάρτυρας που είχε συνεργαστεί μαζί του κατά την παροχή μαθημάτων ελληνικών σε μετανάστες στο Στέκι. «Άρεσαν στους μαθητές τα κείμενα που έγραφε», συμπλήρωσε.

Τελευταία μάρτυρας που εξετάστηκε κατά τη 10η συνεδρίαση ήταν σκηνοθέτρια και μοντέρ, η οποία είχε αναθέσει στον Τάσο Θεοφίλου να της αγοράσει μια σειρά απαραίτητων για μια μικρού μήκους ταινία που ετοίμαζε, σε σενάριο του Τάσου Θεοφίλου, ενδυματολογικών αξεσουάρ. Επρόκειτο για μια «νουάρ εκδοχή της τραγωδίας της Αντιγόνης», όπως διευκρίνισε και η ίδια. Μέρος των ενδυματολογικών αξεσουάρ ήταν και το «φοβερό» και «τρομερό» αλεξίσφαιρο γιλέκο, το οποίο, εν τέλει, δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ, γιατί, στο μεταξύ, συνελήφθη ο Τάσος Θεοφίλου.

Η μάρτυρας, με αποφασιστικότητα και πολύ χιούμορ, αντιπαρήλθε με επιτυχία κάθε απόπειρα εισαγγελέως και πολιτικής αγωγής να εμφανίσουν το γιλέκο αυτό ως ένα επικίνδυνο εξάρτημα.

Η δίκη του αναρχικού κομμουνιστή Τάσου Θεοφίλου συνεχίζεται την Τρίτη 14 Μαρτίου στο Εφετείο Αθηνών, αίθουσα 70Α, 1ος όροφος, 9π.μ.

Advertisements