Την Παρασκευή 10 Φλεβάρη συνεχίζεται το εφετείο του αναρχικού-κομμουνιστή Τάσου Θεοφίλου. Αναμένεται να καταθέσουν οι τελευταίοι μάρτυρες κατηγορίας. Η μέχρι τώρα πορεία του δικαστηρίου αποδεικνύει την πλήρη ανυπαρξία στοιχείων που να συνδέουν τον Τάσο με τα γεγονότα της Πάρου, καθιστώντας την πολιτική στοχοποίηση του συντρόφου ως την πραγματική αιτία της δίωξής του.

Οι καταθέσεις των μπάτσων της «αντιτρομοκρατικής» στην προηγούμενη συνεδρία, όσο και αν προσπάθησαν να προστατεύσουν το γόητρο της υπηρεσίας τους, ήταν ξεκάθαρες: από τις παρακολουθήσεις δεν προέκυψε κανένα στοιχείο που να συνδέει τον Τάσο με «παράνομες» ενέργειες ή με τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Ακόμα και η περίφημη αντιπαρακολούθηση, που υποτίθεται ότι ο Τάσος προσέφερε στο Αγρίνιο στον αναρχικό κρατούμενο Γ. Καραγιαννίδη, κατέρρευσε έπειτα από την προσκόμιση πειστηρίου από την υπεράσπιση που αποδείκνυε ότι λίγες ώρες μετά ο σύντροφος βρισκόταν στην Αθήνα και πραγματοποιούσε συναλλαγή σε κατάστημα τηλεφωνίας. Το σχόλιο της ίδιας της προέδρου ήταν καταλυτικό: μα πότε πρόλαβε να γυρίσει απ’ το Αγρίνιο, να πάρει σειρά και να εξυπηρετηθεί;

Επεισοδιακή υπήρξε η κατάθεση του ιδιοκτήτη του σπιτιού που ο σύντροφος νοίκιαζε στη Λαμία, με την εισαγγελέα να βγαίνει εκτός εαυτού, επιχειρώντας να επιβάλλει στον μάρτυρα να καταθέσει επιβαρυντικά για τον Τάσο. Πράγμα που όσο ο συγκεκριμένος μάρτυρας αρνιόταν να κάνει, τόσο το μένος αυτής της αδέκαστης λειτουργού της δικαιοσύνης έβγαινε εκτός ελέγχου.

Εξίσου χαμηλού επιπέδου υπήρξε η εξέταση αυτόπτη μάρτυρα της συμπλοκής των ληστών με τον Μίχα. Τη σκυτάλη από την εισαγγελέα πήρε η πολιτική αγωγή, ζητώντας εν εξάλλω από τον μάρτυρα να αποχωρήσει αν δεν μπορεί να καταθέσει σωστά, να καταθέσει δηλαδή ότι αυτός που πυροβόλησε τον οδηγό ταξί ήταν αυτός με το καουμπόικο καπέλο (που η αστυνομία ταυτίζει με τον Τάσο). Και σ’ αυτήν την περίπτωση όμως και αυτός ο μάρτυρας δεν είχε να εισφέρει τίποτα υποστηρικτικό για τις κατηγορίες που βαραίνουν τον σύντροφο.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, με την προκατάληψη της εισαγγελέα να βαράει κόκκινο χωρίς καν να ενδιαφέρεται να διατηρήσει τα προσχήματα του θεσμικού της ρόλου, θεωρούμε ότι η παρουσία συντρόφων στην αίθουσα του δικαστηρίου και η αλληλεγγύη προς τον σύντροφο είναι τα στοιχεία, που όπως σε όλες τις πολιτικές δίκες, θα αναδείξουν τα πραγματικά περιεχόμενα της υπόθεσης επιχειρώντας παράλληλα να βάλουν ένα φρένο στην αστυνομική και δικαστική εξουσία.

Συνέχιση της δίκης την Παρασκευή 10 Φλεβάρη, ώρα 9.00, όροφος 4ος, αίθουσα 100Α, Εφετείο (Λουκάρεως).

Συνέλευση αλληλεγγύης στον Τάσο Θεοφίλου

Advertisements